Portfolio

Väntrumet

I det här pågående skolprojektet undersöker jag hur design kan påverka människan och vårt välmående, hur man med hjälp av färg, inredning och konst, kan designa vårdande rum som bidrar till bättre hälsa.

 

Genom att ta del av forskning, studier och samtal med yrkesverksamma skapar jag en konceptmiljö för ett fiktivt väntrum på en vårdcentral, som skall bidra till en bättre hälsa och välbefinnande, både hos patienter och personal. Jag har valt att fokusera på två områden; inredning och färg men jag utforskar även områden som konst, natur och växter, som forskning visar samtliga kan ha en betydande roll i den helande processen och vår hälsa. 

Kaprifolen

Jonsereds Trädgårdar,  "trädgården med hjärta", har en vision om att vara en öppen och välkomnande plats där alla, barn som vuxna, ska trivas, med mottot ”en plats där plantor och människor ska få växa.” 

 

Uppgiften i det här skolprojektet var att designa en plats eller ett objekt för Jonsereds Trädgårdar, som uppmanar till lek och som lockar även de yngre besökarna till trädgården.

 

Kaprifolen är en grönskande och välkomnande paviljong. Det är en plats för gemenskap där vuxna och barn kan umgås, vila, leka och upptäcka tillsammans. Inuti paviljongen finns sittmöbler där framförallt vuxna kan sätta sig ner medan barnen leker. Det finns också stora klossar som barnen kan bygga med, klättra och sitta på. Min design tillsammans med materialvalen skapar en välkomnande, hållbar, säsongsbeständig och stimulerande plats som uppmuntrar till lek samtidigt som platsen ger en möjlighet till att andas ut och varva ner. Barn och vuxna i alla åldrar kan ta del av Kaprifolen och den fantastiska naturen som Jonsereds Trädgårdar har att erbjuda.

 

Konstruktionen av paviljongen är gjort i ek, ett av de mest beständiga träslagen i Sverige. För att hålla paviljongen och platsen grön och livfull året runt har jag valt klätterväxten Vintertry, Lonicera henryi, som är en vintergrön kaprifol. Marken inuti paviljongen är ett nytt, lätt, mjukt, hållbart och klimatsmart material gjort på 90% kork och 10% bindemedel. Korken och dess egenskaper agerar som säkert fallskydd samtidigt som ytan är lätt att ta sig fram på även med rullstol och andra hjälpmedel. Sittmöblerna och klossarna inuti paviljongen är även de gjorda av kork för att de ska vara lätta att flytta på och bygga med och samtidigt tåla utomhusmiljö.

Det dynamiska

rummet

Teknikens snabba utveckling både uppmuntrar till och ger oss förutsättningarna till ett allt mer bekvämt och stillasittande liv. Istället för att vara ute och röra på oss spenderar vi mer tid framför skärmar, sociala medier etc. Det är också en av orsakerna till varför många sover dåligt. När man väl går och lägger sig hoppas man på att något ska hända i mobilen, många sover med mobilen på nattduksbordet med ljud och vibration på, vilket ger sämre sömn. Istället för att se tekniken som något negativt och förbjuda den, vill jag istället använda den på bästa möjliga sätt för att skapa de bästa förutsättningar för bra sömn och energi till att röra på sig mer.

 

Det dynamiska rummet består av väggar som skiftar färg, beroende på vilken tid på dygnet det är och vad man behöver, för att hjälpa en att sova, att vakna och få energi, vilket i sin tur leder till att man orkar röra på sig mer. Eftersom vi alla är olika och inte reagerar eller påverkas på samma sätt kan man själv välja vilka färger man vill att väggarna ska vara i.

 

Taket går från natthimmel till blå himmel för att hjälpa en att sova om nätterna och att få energi på dagen. I taket hänger en lampa som lyser svagt som en måne på natten. På morgonen, när det är dags att vakna, skiftar lampan och blir en sol som ger ett energifyllt dagsljus för att hjälpa till att få upp energin under dagen.

 

Väggarna, taket och lampan styrs av en app på mobilen som läser av tid på dygnet och ens dag- och sömnrytm för att veta när det är dags att vakna och gå och lägga sig och därmed ändra färgerna på väggarna, himlen i taket och ljuset från lampan. Man kan också ställa in själv när man vill att väggarna ska skifta färg och lampan och taket går från natt till dag beroende på vad man behöver.

I videon här nedan ser ni en vidareutveckling av projektet där jag lagt till musik.  Jag har även adderat dofter i min vidareutveckling som tillsammans med musiken ska bidra till bättre sömn och ökad energi. Som med färgerna, taket och lampan så styrs även detta digitalt och man kan själv välja doft och ljud.

Girls är en serie målningar för kvinnan, den kvinnliga kroppen, för vaginan och dess skönhet.

 

Målningarna väcker många olika känslor inom mig, så som ilska och kärlek. De är en serie som, för mig, speglar smärta, ondska, förtryck och sårbarhet men också skönhet, femininitet, exklusivitet och värde. De syftar till att öka medvetenheten kring traditionen;  kvinnlig könsstympning.

Jag blev så otroligt tagen och upprörd ju mer jag läste om denna tradition. Jag kände mig arg, frustrerad och rörd. Jag förstod inte hur det idag fortfarande kan förekomma i flera delar av världen. 

 

Jag behövde få ut min ilska samtidigt som jag ville förmedla de positiva känslor jag känner kring den kvinnliga kroppen. 

 

Med det här projektet vill jag lyfta kvinnan, vaginan, dess skönhet, exklusivitet och värde och gestalta mina känslor kring femininitet.

GIRLS

I det här korta skolprojektet, där uppgiften var att designa något som har med måltid att göra, skapade jag en fiktiv matsal på ett sjukhus. Till skillnad från hur många restauranger och matsalar på sjukhus kan kännas sterila, tråkiga och näst intill depirmerande ville jag skapa en hemtrevlig, varm och välkommnade miljö där patienter och anhöriga kan slappna av och trivas, antingen tillsammans eller enskilda. Jag ville att det skulle finnas sittplatser och utrymme för den som vill äta lite mer privat men också att det skulle finnas möjlighet för större sällskap att samlas och äta tillsammans. Därför skapade jag olika bås för en respektive två personer för lite mer intima och privata måltider. Det finns även större bord med fler sittplatser för större sällskap.

 

Min modell visar ett koncept och en del av hur matsalen skulle kunna se ut med de olika sittplatserna.

Matsal - Sjukhus

I det här korta skolprojektet fick vi i uppgift att designa något som har med temat resor att göra. Jag valde att designa en busskur och busshållplats. Två ledord genom projektet var hållbarhet och grönska. 

 

Jag ville skapa en busshållplats som känns trygg, hemtrevlig och livfull, det ska inte kännas otryggt och jobbigt att vänta på bussen. Jag ville även att busskuren skulle vara hållbar och miljövänlig. Därför har jag designat den här busskuren i trä, med okrossbart glas och med mycket grönska som dels hjälper till att fånga upp regn och som dels hjälper till att rena luften. 

 

Med min design hoppas jag att resenärerna ska känna sig trygga, trivas och må bra. Kanske kan min design till och med få människor att vilja åka mer kollektivt.

En grön hållplats